Για το erasmus στον Δήμαρχο

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό είχε σήμερα η συντονίστρια των Ευρωπαικών Προγραμμάτων του σχολείου μας κ. Παγκάλου Βούλα προκειμένου να του επιδώσει το λεύκωμα της πόλης Rudniki, Częstochowa, Poland στην οποία φιλοξενήθηκε η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πολωνία. Η ομάδα του σχολείου μας μετέφερε αντίστοιχο λεύκωμα του κ. Ζεβού στον Δήμαρχο της Πολωνικής πόλης.

Αποδεικνύεται έτσι ότι τα προγράμματα erasmus συμβάλλουν στην ουσιαστική συμμετοχή στη δημοκρατική κοινωνία και τη διαπολιτισμική κατανόηση δίνοντας προτεραιότητα σε σχέδια που προσφέρουν ευκαιρίες για
συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο, καθώς και ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή και συμμετοχή στα κοινά μέσω
τυπικών και μη τυπικών δραστηριοτήτων μάθησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αύξηση της
ευαισθητοποίησης για το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κατανόησή του, ιδίως όσον αφορά τις κοινές αξίες
της ΕΕ, τις αρχές της ενότητας και της πολυμορφίας, καθώς και την κοινωνική, πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά.
Παράλληλα, οι δράσεις του προγράμματος συμβάλλουν στην προώθηση αξιών, αρχών και
συμφερόντων γύρω από κοινές προτεραιότητες, ιδίως όσον αφορά την ανθρώπινη και θεσμική ανάπτυξη, την
κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή μετάβαση, την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ειρήνη
και την ασφάλεια.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης των erasmus με την εμπλοκή των δύο δήμων καθώς οι ΟΤΑ περιλαμβάνονται στους φορείς που άμεσα ή έμμεσα μπορούν να εμπλακούν σε πολλές δράσεις του. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες δυνατότητες:
Για τους Δήμους και τα στελέχη και εργαζόμενους σε αυτούς, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δυνατότητες που δίνονται από το Erasmus+ για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και εκπαίδευση ενηλίκων, κατ’ αρχή μέσα από τις δράσεις για κινητικότητα των ατόμων. Ένας Δήμος, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει έναν κατάλληλο φορέα υποδοχής στο εξωτερικό (ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο, άλλο δήμο κ.α.), στον οποίο μπορούν να μετακινηθούν άτομα από το προσωπικό του, προκειμένου να εκπαιδευτούν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εμπειρία κ.α. προσόντα, που θα αξιοποιήσουν οι ίδιοι και θα μεταφέρουν και στο εργασιακό περιβάλλον τους.
Επιπλέον, ένας Δήμος, μέσα από τις δράσεις για διακρατικές συνεργασίες και συμπράξεις, μπορεί να επιλέξει κάποιο/ους φορέα στο εξωτερικό (οργανισμό, άλλο δήμο, ερευνητικό κέντρο, επιμελητήριο, συνδικαλιστική οργάνωση, πολιτιστική, αθλητική οργάνωση, ένωση νέων κ.α.), με τον οποίο να συνεργαστεί για τη δημιουργία – εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισής που θα καλύπτει ανάγκες του δήμου και του ευρύτερου αντικειμένου του (όπως καινοτόμες πρακτικές, σχέδια αντιμετώπισης παραβατικότητας, θέματα που έχουν να κάνουν με νεολαίας κ.α.).
Ένας Δήμος, επίσης, μπορεί έμμεσα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του προγράμματος.Να αναπτύξει συμμαχίες ή να κινητοποιήσει άλλους φορείς – δικαιούχους δράσεων του Erasmus+. Για παράδειγμα, μπορεί να κινητοποιήσει ή να φέρει σ’ επαφή φορείς της νεολαίας, του αθλητισμού, εκπαιδευτικούς φορείς, κοινωνικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ΜΚΟ κ.α., που βρίσκονται στην περιφέρειά του ή εκτός, να τους φέρει σ’ επαφή με φορείς του εξωτερικού, ώστε να ενταχθούν σε σχετικές δράσεις του προγράμματος, να μετακινηθούν άτομα ή/και να αναπτυχθούν συνεργασίες. Η έμμεση αυτή συμμετοχή του δήμου μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των δημοτών και της αγοράς εργασίας στην περιοχή του.

Το erasmus γέφυρα επικοινωνίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *